Karl-Ott Juhanson – füsioterapeudist tordimeistriks

Karl-Ott Juhanson on lõpetanud Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskonnas füsioteraapia eriala aastal 2014. Juhanson on loonud firmamärgi Oivaline Tervislik Tort ehk OTT, mille valikus on nii traditsioonilised kui ka nisu- ja laktoosivabad tordid. Tervisliku tordi idee tekkis laiemast tervisehuvist ja toidu- ning treeningkavade koostamise kogemusest. Karl-Ott Juhansoni kaubamärgiga OTT kodujuustutorte võib leida Tallinnas Musta Puudli kohviku menüüst. Hetkel arendab Juhanson ettevõtet ja töötab füsioterapeudina Põhja-Tallinna Sotsiaalkeskuses. 

Ülikooli astudes ei oleks ma iial osanud arvata, et pärast lõpetamist olen väikeettevõtja, kes küpsetab tervislikke torte. Valisin erialaks füsioteraapia ning järelikult pidi minust saama füsioterapeut. Kõrgharidust omandades suutsin järjest enam läbi närida ka keerulisemaid treeningu ja toitumisalaseid teadusartikleid. Teadmiste realiseerimiseks koostasin treening- ja toitumiskavasid ning andsin nõu. Loomulikult töötan ka praegu füsioterapeudina, sest teatavasti kulgeb väikeettevõtja teekond üle kivide ja kändude.

Teekonnal tervisehuvilisest väikeettevõtjaks oli väga suur roll just Tartu ülikoolis pakutavatel võimalustel.

Olin mitu semestrit hoogu kogunud, et võtta lisaaineid majandusteaduskonnast, aga ideaalne võimalus selleks tuli alles viimasel semestril – vahetult enne füsioteraapia eriala lõpetamist. Minu lõputöö retsensent ei pidanud minu tööd küpseks ning soovitas mul akadeemilise puhkuse võtta. See oli suur šokk, et ma ei lõpetanud nominaalajaga, aga tagantjärgi vaadates osutus see üheks parimaks asjaks, mis mu elus juhtunud on. Võtsin siis usinalt 30 EAP väärtuses majandusalaseid aineid ning lootsin ka lõputööd selle ajaga viimistleda. Majandus pealus mind sedavõrd, et lõpetamine lükkus 2014. aasta kevadesse.

Majandusalaste teadmiste rakendamiseks oli mul ka reaalne väljund. Idee Oivalisest Tervislikust Tordist (OTT) sai alguse tänu sellele, et otsustasin aastal 2007 loobuda armsaks saanud juustukuklikestest ning kodustest makaronidest hakklihaga. Olin selleks ajaks aktiivselt tegelenud treeningutega, aga toidulaual valitses kaos. 2012. aasta vältel olin välja töötanud tervisliku tordi retsepti, mis hellitaks ka maitsemeeli. Järgmise aasta alguses torkas mulle pähe idee retsepti põhjal valminud torti ka laiemalt jagada. Sellest hetkest alates hakkas äriidee seeme mu mõtetes idanema.

Algne äriidee oli suur ja grandioosne – avada oma kohvik Tallinna vanalinnas, kus valmistada ja müüa oma torte. Õnneks tuli reaalsustaju tagasi ning äriidee taandus üha väiksemaks. Õpingute jooksul majandusteaduskonnas sai äriplaan osaliselt valmis ning meie tiimil oli võimalus selle äriplaaniga ka võistleda “Tudengite äriideede kaleidoskoobil”. Rahalisi auhindu me ei saanud, aga sellest isegi parem oli tunnustus nii tootele kui ka äriideele. Sealt saime ka esimese kontakti kohvikuga, kus müüsime mõned proovipartiid torte.

Pärast semestrit majandusteaduskonnas asusin elama Tallinnasse, et äriidee reaalseks ettevõtteks vormida ning samaaegselt ka lõputöö valmis kirjutada. Vahelduva eduga tegin lõputööd ning mõtlesin ja uurisin, kuidas saada algkapitali. Alustava ettevõtja jaoks on kapitali ja töötajate leidmine kindlasti äärmiselt raske.

Lõputöö sai ilusti valmis ja kaitsesin selle hindele B. Nüüd oli silme ees ainult üks selgemast selgem siht – luua oma ettevõte. Kohviku mõtte olin selleks hetkeks maha matnud ning nüüd oli eesmärk leida algkapital, kondiiter ja lõpuks ka köök, kus torte meisterdada. Kohati tekkis tunne, et tahaks lihtsalt käega lüüa, aga missioonitunne minus ei lasknud sellel juhtuda. Tundsin, et pean seda tervislikku torti  teistega jagama ning seeläbi ka muutma inimeste arusaama tervislikust toitumisest. Me peame nautima toitu, mida me sööme. Süües päevast-päeva üksluist kana, pruuni riisi ja brokolit vaid seetõttu, et need on tervislikud, ei ole jätkusuutlik (loomulikult annab eelpoolnimetatud toiduaineid väga maitsvalt valmistada). Tervislik toitumine on toitumine, mis rikastab nii keha kui ka vaimu.

Niisiis jätkasin kondiitri, köögi ja kapitali otsimist. Olukorrale ei näinud olevat lahendust. Siis tärkas minus see ettevõtlikuse pool, mis mind sellel teel eelnevaltki tõuganud oli. Minu sees oli tung lihtsalt alustada. Ei pea siin silmas mõtlematut alustamist vaid teha asjaga algust rohujuure tasandilt. Alustasin ise toodete küpsetamist koduköögis ning minimaalse vajamineva kapitali sain lähedaste abiga.

Senikogetu põhjal võin öelda, et olla edukas ettevõtluses, tuleb olla ettevõtlik! Olenemata võimalustest ja takistustest tuleb pürgida oma eesmärgi poole kasvõi imepisikeste sammudega. Tuleb teha see esimene pisike sammuke ja iga järgnev samm saab olema järjest pikem! Lõppude-lõpuks jõuate kohale!

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedIn

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga