Otsing

Chris Willmore: “Tartu tarkvara-valdkond on maailmatasemel!”

Olen ameeriklane, kes on üles kasvanud päikeselises Californias. Olen õppinud informaatikat Berkeleys California ülikoolis, mis on selles valdkonnas üks kõrgemalt hinnatud ülikoole maailmas. Pärast selle lõpetamist töötasin kolm aastat Silicon Valleys ettevõttes Yahoo!, programmeerides veebirakendusi hiiglaslikule üleilmsele kasutajaskonnale. Järgmised kaks aastat olin tööl Yahoo! osakonnas Londonis. Viis aastat tagasi pakkisin kogu oma vara Volkswagen Golfi peale, sõitsin Tartusse ja asusin õppima Tartu ülikooli tarkvaratehnika magistriõppes.

Minu otsus hämmastab paljusid eestlasi – tavaliselt kolivad inimesed Inglismaale ja Californiasse, mitte vastupidi. Aga ma teadsin juba kümme aastat tagasi, kui ma siin esimest korda käisin, et Tartu on eriline, ja ma olen rohkem kui rahul oma otsusega tulla siia õppima ja töötama.

Olen ameeriklane, kes on üles kasvanud päikeselises Californias. Olen õppinud informaatikat Berkeleys California ülikoolis, mis on selles valdkonnas üks kõrgemalt hinnatud ülikoole maailmas. Pärast selle lõpetamist töötasin kolm aastat Silicon Valleys ettevõttes Yahoo!, programmeerides veebirakendusi hiiglaslikule üleilmsele kasutajaskonnale. Järgmised kaks aastat olin tööl Yahoo! osakonnas Londonis. Viis aastat tagasi pakkisin kogu oma vara Volkswagen Golfi peale, sõitsin Tartusse ja asusin õppima Tartu ülikooli tarkvaratehnika magistriõppes.

Minu otsus hämmastab paljusid eestlasi – tavaliselt kolivad inimesed Inglismaale ja Californiasse, mitte vastupidi. Aga ma teadsin juba kümme aastat tagasi, kui ma siin esimest korda käisin, et Tartu on eriline, ja ma olen rohkem kui rahul oma otsusega tulla siia õppima ja töötama.

Kuid miks just Tartu? Teile ei tule ilmselt üllatusena, et enamik ameeriklasi ei leia Eestit kaardiltki üles. Lihtne vastus on see, et mu naine on eestlane. Kui vastata pikemalt, siis käisin esimest korda Tartus 2004. aastal ja armusin sellesse linna. Aastaid tagasi kõndisin soojal maikuul mööda munakivitänavaid, jõin kohvikus istudes Premiumi ja sõin küüslauguleibu ning imetlesin ilusaid ülikoolihooneid. See linn tundub olevat täpselt õige suurusega – piisavalt suur teatrite, restoranide ja muuseumide jaoks, aga küllalt väike, et minna jala peaaegu igale poole, kuhu tahad. Teadsin juba siis, et Tartu on minu jaoks õige paik.

Miks ma Tartus õppisin, selle asemel et ainult töötada? Bakalaureuseõppes olin õppinud informaatikat, mis tuleb kasuks, aga ei valmista sind täielikult ette tööks tarkvaraarendajana. Esimestel tööaastatel tundsin, et mu hariduses on puudujääke. Olin ülikoolis õppinud algoritme ja teooriat, ent teadsin väga vähe sellest, kuidas luua tarkvara suure meeskonnaga. Juhuslikult hakkasin lugema Tartus pakutavate õppekavade kohta ja avastasin Tartu ülikoolist oma suureks heameeleks ingliskeelse tarkvaratehnika õppekava. Seal loetletud kursused olid just need, mida ma vajasin, et parandada oma valdkonnateadmisi.

Ausalt öeldes ületas Tartus õppimise kogemus minu ootused. Arvutiteaduse instituut on täis kirglikke ja rahvusvaheliselt tunnustatud õppejõude. Sellistel kursustel nagu äriprotsessi modelleerimine avastasin enda jaoks täiesti uue meelelahutustarkvara valdkonna. Andmekaevet õppides uuristasin end sügavale suurandmete maailma. Mul oli õnn osaleda ka esimesel videomängude programmeerimise kursusel.

Magistriõpingute käigus oli üks minu eesmärke liituda uurimisrühmaga – olin selle jätnud bakalaureuseõppes tegemata ja kahetsesin seda. Õnneks on tarkvaratehnikat õppivate üliõpilaste jaoks kohustuslik läbida praktika või osaleda uurimisrühmas. Ühinesingi hajussüsteemide uurimisrühmaga, kus töötasin virtualiseerimise ja pilvandmetöötluse platvormidega ning neid oskusi kasutan praegugi väga sageli.

Tartus õppimise suurim võit oli nii Eesti kui ka välismaiste andekate õpilastega sidemete loomine. Õpingute ajal sain suurepärase võimaluse töötada maailma ühe populaarseima mobiilirakenduse Shazam projektidega. Mul õnnestus kiiresti moodustada kaasüliõpilastest meeskond. Töötasime ühe projekti kallal ja meeskonnast sai hiljem ettevõte, mida ma juhtisin neli aastat ja kus oli vahepeal tööl kümme arendajat.

Loendamatu hulk meie õppekava üliõpilasi on asutanud uuenduslikku tehnoloogiat edendava idufirma või mõnega neist ühinenud. Väikeses linnas nagu Tartu, mida ümbritsevad ZeroTurnaround, Fortumo, Playtech, Skype ja teised sellised ettevõtted, on miskit, mis paneb sind tahtma luua oma ettevõte.

Oliver Leisalu, kellega tutvusin videomängukursusel, on nüüd Taxify tehnoloogiajuht. Mu hea sõber ja õpingukaaslane Carlos Panigua oli üks tehnikateadmistega kaasasutajaid ettevõttes SaleMove, millel on praegu Tartus 15 arendajat.

Tartu on jõudsalt arenev tehnoloogia- ja kultuurikeskus, mis tõmbab ligi inimesi kogu maailmast. Ainuüksi andekuse ja innukuse kogus siin linnas on ületamatu. Just tarkvaravaldkond on kahtlemata maailmatasemel. Tarkvaratehnika magistriõppekava järgi õppima asumine oli hea viis, kuidas kohaneda eluga Eestis ja parandada samal ajal oma tehnoloogiaoskusi. Pärast lõpetamist ei olnud küsimust, mida edasi teha – magistrikraadi omandamise järel on Tartu parim koht, kus rajada ettevõte koos suurepäraste inimestega ja jätkata oma karjääri.

Chris Willmore, TÜ tarkvaratehnika vilistlane (2012), ettevõte SaleMove looja


Tartu ülikoolis toimub vastuvõtt 19 ingliskeelsele õppekavale. Loodus- ja täppisteaduste valdkonnas lõppeb vastuvõtt ingliskeelsetele magistriõppekavadele 15. märtsil 2016. Sotsiaalteaduste valdkonnas, humanitaarteaduste ja kunstide valdkonnas ning bakalaureuseõppes (sh integreeritud õppes) võetakse avaldus vastu 15. aprillini. Lisainfo õppekavade ja vastuvõtutingimuste kohta www.ut.ee/et/sisseastumine/ingliskeelsed-oppekavad.

Samal teemal