Otsing

Marina Kaljurand: enesekindlus tuleb aastatega!

Esmalt tahaksin öelda, et ma olen väga uhke Tartu ülikooli üle, Tartu ülikool on minu elu armastus ja neid sõnu lausudes ma ei liialda. Mina ise, minu abikaasa ja minu tütar – me kõik oleme oma hariduse omandanud just Tartu ülikoolist. Mina õppisin Tartu ülikoolis õigusteadust. Jah, ma olen küll nn punase õigusteaduse lõpetanud, sest õppisin nõukogude ajal, aga jätkates õpinguid rahvusvahelise õiguse ja diplomaatia erialal USAs, tundsin, et minu teadmised ei jää teistele alla. Tartu ülikool on ja jääb minu alma mater’iks. USAs õppides rääkisin uhkusega, et minu koduülikool on neli aastat vanem kui Harvardi ülikool.

Hoolimata sellest, et unistasin lapsena saada piirivalvekoerte dresseerijaks, töötan praegu tänu omandatud haridusele ja vastuvõetud võimalustele välisministeeriumis. Mul on kanda suur vastutus, aga samas on minu argipäevad täidetud väljakutsetega – kõikvõimalike teemadega kursis olemine, kohanemine ja pidev suhtlemine hoiavad mind pidevas arengus. Välisministeeriumis töötades peab olema valmis selgitama ühe õhtu jooksul viis korda, kus on Eesti ja mis on Eesti. Kusjuures seda peab tegema naeratades ja siiralt. Siinkohal meenub tõdemus, et hea diplomaat on see, kes on tark ning suhtleb, kehv diplomaat on tark, kuid ei suhtle. Mina olen valinud suhtlemise.

Ma olen Eesti patrioot, esindan Eestit uhkusega ning olen rahul karjääriga, mida olen teinud. Olen silmitsi seisnud mitmete raskete otsustega, aga otsustamisse ei tohi kinni jääda. Kas me eksime? Me eksime. Kas me oleme elus teinud valesid otsuseid? Kindlasti oleme. Aga otsustel on elus oma koht ning julgus otsuseid teha ja kohe edasi liikuda on edu jaoks äärmiselt oluline.

Mul on selgelt meeles, kui vastumeelne oli koolis ja ülikoolis esineda. See oli minu jaoks väga ebameeldiv tegevus, samas valisin ikkagi töö, kus on palju esinemist. Ma olen 20 aastat harjutanud ja esinemine ei ole siiani minu lemmiktegevus, aga ma saan sellega hakkama. Ma olen muutnud selle enda jaoks rutiiniks ja ma lepin sellega. Meil kõigil on mingid valdkonnad, kus me ei ole nii tugevad ja head kui tahaksime, aga harjutamine aitab. Tuleb lihtsalt algusperiood ära kannatada ja ajaga läheb tõepoolest lihtsamaks. Teisalt tuleb õppida abi paluma, kui millegagi hakkama ei saa.

Igal inimesel on vaja pingeliste aegade jaoks toetusvõrgustikku, millest jõudu ammutada. Minul on selleks abikaasa ja penid. Mäletan, kui nõukogude ajal pakuti mulle suursaadiku kohta Moskvas, oli minu esimene reaktsioon ei, ma ei ole valmis. Seejärel läksin koju, rääkisin oma abikaasa Kallega ja ta ütles, et muidugi saan ma hakkama. Kalle oli valmis laste eest hoolitsemise enda peale võtma ja 24 tundi hiljem andsin nõusoleku minna Moskvasse, kus oli ees ootamas 141 meessuursaadikut ja mitte ühtegi naist peale minu. See oli keeruline ja julge otsus, aga tagantjärgi vaadates ainuõige.

Ma olen vastu võtnud pakutavad võimalused ning mitmel korral ei ole ma osanud unistada sellistest otsustest, mis mul aasta pärast ees on seisnud. Viimane selline oli presidendikandidaadiks pürgimine. Aasta tagasi ma ei arvanud, et selline otsusekoht minu elus tekib, aga nägin avalikku toetust ning tundsin, et ei saa enda pooldajaid alt vedada.

Ma tahan olla naistele eeskujuks nii nagu Ameerika naisvälisministrid on olnud minule. Soovin, et tüdrukud ja naised ütleksid rohkem oma unistusi välja, et nad lööksid jalaga ukse lahti, usuksid endasse ja ütleksid, et mina tahan saada suursaadikuks või presidendiks. Meil on selliseid naisi vaja. Ei tohi mõelda, et kuidas nüüd mina tahan nii suuri asju, või kahelda, kas ma ikka olen piisavalt hea. Punane värv selga, kõrged kontsad jalga ja julgelt edasi! Ja ärge muretsege, enesekindlus tuleb aastatega.


  • Marina Kaljurannal on Tartu ülikooli õigusteaduskonna magistrikraad (cum laude) aastast 1986.
  • Pärast Tartu ülikooli jätkas ta õpinguid Eesti diplomaatide koolis ning sai magistrikraadi rahvusvahelises õiguses ja diplomaatias Tuftsi ülikoolis USAs.
  • Marina Kaljurand alustas karjääri Eesti Vabariigi välisministeeriumis 1991. aastal pressi- ja infoosakonnas III sekretärina.
  • Marina Kaljurand on olnud Eesti suursaadik Iisraelis, Venemaal, Kasahstanis, Kanadas, Ameerika Ühendriikides ja Mehhikos.
  • Alates 2015. aastast on Marina Kaljurand Eesti välisminister.
  • Marina Kaljurand soovib kandideerida 2016. aastal Eesti presidendiks.

Vaata videot Marina Kaljurannaga TÜ karjäärikohvikust:

 

Samal teemal